Συνέντευξη Ειδικού Γραμματέα Ψηφιακού Σχεδιασμού στο pathfinder.gr

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 15/04/2010

Ο νέος Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Εμπ. Ναυτιλίας , Αντώνης Μαρκόπουλος, δεν μασάει τα λόγια του, όμως, από την άλλη, δεν δείχνει να αρέσκεται σε μεγαλοστομίες - ως άνθρωπος της αγοράς (πριν αναλάβει αυτή τη θέση, ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος ιδιωτικής εταιρίας Πληροφορικής) απλώς είναι ρεαλιστής, όταν δηλώνει ότι αυτό που χρειάζεται πάνω απ' όλα ο χώρος των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών στην Ελλάδα είναι αλλαγή κουλτούρας.

 Μιλώντας αποκλειστικά στο Pathfinder, ο κύριος εκφραστής της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, από πλευράς Δημοσίου - αυτός τουλάχιστον ήταν ο ρόλος του Ειδικού Γραμματέα για την Κοινωνία της Πληροφορίας και, στη συνέχεια, τον Ψηφιακό Σχεδιασμό, τα τελευταία χρόνια - είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε αλλαγές και δεν το κρύβει.

«Ήρθαμε να αλλάξουμε τα πράγματα, όχι να τα κάνουμε λίγο καλύτερα» τονίζει, για να εξηγήσει αμέσως τι εννοεί: «Τα έργα θα βγαίνουν στο εξής με άλλη λογική, υπακούοντας σε νέο σχεδιασμό – δεν θα υπάρξει κατακερματισμός σε τόσο μεγάλο βαθμό, χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας», υπογραμμίζει εμφατικά, για να προσθέσει «Η λογική του 'βγάλτε έργα', έστω και άχρηστα, όπως για παράδειγμα οι πληροφοριακές πύλες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με υπηρεσίες μόλις 1ου βαθμού, θα ανατραπεί!

Χρειάζεται να αλλάξουμε φιλοσοφία, να φέρουμε νέα πράγματα, να μείνει κάτι μετά... Η δουλειά μας δεν είναι να είμαστε απλοί ελεγκτές έργων!»

Χρεία εξισορρόπησης

Όμως, πώς θα σταθεί η - έστω, μαθημένη αλλιώς - αγορά σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς; Ο κ. Μαρκόπουλος δεν ήρθε στο χώρο ως «αλεξιπτωτιστής»...το πρόβλημα είναι κατανοητό, η χρεία της εξισορρόπησης υπαρκτή και η ροή υπάρχει.

Ήδη, τον περασμένο Δεκέμβριο έγινε εκταμίευση 150 εκατ. , για να κλείσουν παλιές «αμαρτίες», στα τέλη Απριλίου, άντε αρχές Μαΐου θα γίνουν νέες εντάξεις, μέσα στο μήνα θα εξοφληθεί το χρέος για το μαθητικό υπολογιστή, που φτάνει τα 57 εκατ. (ΣΣ. βέβαια, όπως όλα δείχνουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο δεν πρόκειται να επαναληφθεί το «πείραμα», προς δόξα της συνέχειας και της συνέπειας προς τους μικρούς μαθητές).

Η κατάσταση είναι μεν επείγουσα, αλλά χρειάζεται κι ένας χρόνος προσαρμογής. Γι' αυτόν και μόνο το λόγο, συνεχίζονται κάποιες κινήσεις με την παλιά λογική, οι οποίες όμως, τρέχουν παράλληλα και όχι σειριακά με τις νέες εξελίξεις.

Αυτές που θα βασιστούν στα σχέδια τα οποία ήδη καταστρώνονται, αλλά και στα αποτελέσματα της διαβούλευσης που ξεκίνησε στις 29 Μαρτίου και λήγει τούτες τις μέρες.

Οι κύριοι άξονες - που δεν είναι πολύ διαφορετικοί από τις γενικότερες τάσεις της αγοράς και τις βασικές ευρωπαϊκές κατευθύνσεις - δείχνουν να είναι η μείωση της πολυπλοκότητας σε εφαρμογές και υποδομή, η αξιοποίηση της λύσης της ενοικίασης (Software as a Service) με εφαρμογές που θα τρέχουν στο Διαδίκτυο, ο εξορθολογισμός του κόστους παντού, η στροφή σε μικρά, ευέλικτα τερματικά.

 

“ Η δουλειά μας δεν είναι να είμαστε απλοί ελεγκτές έργων! ”

 

Η «επόμενη μέρα»

Πρακτικά, η «επόμενη μέρα» θα πρέπει να αναμένεται στις αρχές Ιουλίου. Ο Ειδικός δεν είναι ακόμα έτοιμος να μιλήσει γι' αυτήν, όμως, μια πιο προσεκτική ανάγνωση «ανάμεσα στις γραμμές» των λόγων του, μπορεί να φανερώσει πράγματα.

Όπως, για παράδειγμα, το ότι δεν πρόκειται να ξαναδούμε στο μέλλον υπερτιμολογημένα και υπερκοστολογημένα έργα στους ΟΤΑ (ίσως και το 80% να ανήκουν σ' αυτή την κατηγορία, μας τονίζει), χωρίς καμιά ουσιαστική προστιθέμενη αξία.

Ούτε φαραωνικά έργα, τα οποία σχεδιάζονται εκ των άνω προς τα κάτω, χωρίς να έχει προηγουμένως εξασφαλιστεί η υποστήριξή τους εκ μέρους των χρηστών, με συνέπεια η πρακτική χρησιμότητά τους στο τέλος, να είναι αντιστρόφως ανάλογη του κόστους τους και η απαξίωση των συστημάτων... συστηματική!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτά των δημόσιων νοσοκομείων, τα ΠΕΣΥΠ, που όλοι οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» γνωρίζουν πως είτε υπολειτουργούν είτε δεν λειτουργούν καθόλου.

Έχοντας μόλις επιστρέψει από μια σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, ο Ειδικός είναι έτοιμος να παρουσιάσει νούμερα και στόχους: σήμερα, σε παραγωγική διαδικασία βρίσκεται μόλις το 32% των εγκατεστημένων συστημάτων - μέσα σε ένα χρόνο, θα δουλεύουν όλα!

Για τα ημιτελή, που είναι αρκετές δεκάδες, θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση, καθώς έχει ήδη αποφασιστεί η μεταφορά πολλών έργων, συνολικού προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ, από το Γ' ΚΠΣ στο ΕΣΠΑ.

Η πρόσφατη πρόσκληση σε δημόσια διαβούλευση (1-19 Απριλίου), σχετικά με το θέμα του διαχειριστή των μητροπολιτικών δικτύων οπτικών ινών, των διάσημων πια ΜΑΝ τα οποία έχουν αναπτυχθεί σε 68 πόλεις της περιφέρειας, είναι μια άλλη πτυχή στο τοπίο ενός ανολοκλήρωτου έργου.

Η επιλογή διαχειριστή για τις τρεις μεγάλες περιοχές στις οποίες έχει χωριστεί η Ελλάδα, θα «ζωντανέψει» το δίκτυο, στηρίζοντάς το τεχνικά και οικονομικά με την αξιοποίηση της περίσσειας χωρητικότητας, ενώ θα επιτρέψει τη (δωρεάν) σύνδεση δημόσιων φορέων, αλλά και σχολείων με τη βοήθεια του ΕΔΕΤ και του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου – περίπου 1350 από αυτά θα αποκτήσουν εξωπραγματικές, σε σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα, ταχύτητες πρόσβασης...

 

Νέα προσέγγιση

Για τις μεγάλες παρεμβάσεις, ο Αντώνης Μαρκόπουλος προκρίνει την προσέγγιση εκ των κάτω προς τα άνω, δηλαδή λύσεις οι οποίες βασίζονται στις πραγματικές ανάγκες των χρηστών - αυτές πρέπει να μετασχηματιστούν σε έργα, τα οποία όντως μπορούν να αξιοποιηθούν.

Μου φέρνει σαν επιτυχημένο παράδειγμα (ένα από τα λίγα!) το ΣΥΖΕΥΞΙΣ, τονίζοντας ότι μέσα σε 1-2 χρόνια, όλη η δημόσια διοίκηση και όχι μόνο θα το χρησιμοποιεί στην καθημερινότητά της.

Όμως, τα ράσα δεν κάνουν τον παπά... Οι υποδομές και τα συστήματα, ακόμα κι όταν λειτουργούν, δεν εξασφαλίζουν την αποδοτική χρήση τους (υπέρ της εξυπηρέτησης του πολίτη, αλλά και των ίδιων) εκ μέρους των υπαλλήλων.

Ο Ειδικός Γραμματέας παραδέχεται το πρόβλημα - το κατεστημένο δεν αλλάζει εύκολα, όσο προηγμένα ΟΠΣ κι αν εγκατασταθούν.

Η λύση που βλέπει, είναι η δημιουργία ομάδων σε κάθε υπηρεσία από νέους σε ηλικία ή/και «ψηφιακά εγγράμματους» υπαλλήλους, σε ρόλο πυρήνα που θα εκπαιδευτούν πρώτοι και θα δείξουν έμπρακτα στους συναδέλφους τους τον τρόπο λειτουργίας του Κράτους 2.0 - τι σημαίνει στην πράξη και από τι κόπο μπορεί να τους γλυτώσει η νέα τεχνολογία. Για να καταλάβουν - ίσως - και τι είναι πια, αυτή η πολυσυζητημένη «επανίδρυση του κράτους»