RegioStars 2014: βραβεία για τα πλέον καινοτόμα περιφερειακά προγράμματα της Ευρώπης

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 01/04/2014
RegioStars 2014: βραβεία για τα πλέον καινοτόμα περιφερειακά προγράμματα της Ευρώπης

Τα πλέον ελπιδοφόρα και καινοτόμα περιφερειακά προγράμματα της Ευρώπης βρέθηκαν χθες το απόγευμα 31.03.2014 στο επίκεντρο, καθώς ο επίτροπος περιφερειακής πολιτικής κ. Johannes Hahn απένειμε τα βραβεία RegioStars 2014 στις Βρυξέλλες σε τέσσερα νικηφόρα προγράμματα από το Paredes στη βόρεια Πορτογαλία, τις περιφέρειες της Κορνουάλης και του West Wales and the Valleys στο Ηνωμένο Βασίλειο και την περιφέρεια της Γδύνιας στην Πολωνία. Οι νικητές επιλέχθηκαν από 19 προεπιλεγμένα προγράμματα τα οποία έχουν συγχρηματοδοτηθεί μέσω επενδύσεων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Η φετινή εκδήλωση λαμβάνει χώρα σε μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο, καθώς τα κράτη μέλη οριστικοποιούν τα στρατηγικά επενδυτικά τους σχέδια, τις επονομαζόμενες «συμφωνίες εταιρικής σχέσης», σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους θα διαθέσουν τα κονδύλια των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων κατά την επόμενη επταετία, αναδεικνύοντας τα πρώτα προγράμματα τα οποία αντανακλούν τη μεταρρύθμιση της πολιτικής συνοχής.

Οι κατηγορίες των βραβείων για το 2014 είναι οι εξής:

  • Έξυπνη ανάπτυξηΚαινοτομία των ΜΜΕ·
  • Βιώσιμη ανάπτυξη — Πράσινη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων απασχόλησης μέσω της βιοοικονομίας·
  • Ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς — Δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους·
  • Citystar — Προγράμματα επενδύσεων σε βιώσιμες δημόσιες αστικές συγκοινωνίες.

Για την 7η απονομή των βραβείων RegioStars, η κριτική επιτροπή ξεχώρισε 19 υποψήφιους από 80 προγράμματα, με βάση τέσσερα θεμελιώδη κριτήρια: καινοτομία, επιδραστικότητα, βιωσιμότητα και συνεργασία. Τα υποψήφια προγράμματα προέρχονταν από περιφέρειες και δήμους σε 17 κράτη μέλη: Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σουηδία και Τσεχική Δημοκρατία.

 

Μιλώντας πριν από την εκδήλωση, ο επίτροπος Hahn δήλωσε: «Οι 4 αυτοί νικητές τους οποίους επέλεξε η κριτική επιτροπή δείχνουν την περιφερειακή πολιτική στην πράξη. Μαζί με τους υπόλοιπους υποψήφιους αποτελούν πηγή έμπνευσης για περιφέρειες και δήμους σε όλη την Ευρώπη, και γι' αυτό τους συγχαίρω όλους ολόθερμα. Αναδεικνύουν καινοτόμες και δυναμικές προσεγγίσεις ως προς τη χρήση των πόρων των Διαρθρωτικών Ταμείων για την ώθηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενσαρκώνοντας έτσι το πνεύμα της μεταρρύθμισής μας. Τα προγράμματα αυτά εστιάζουν στις σπουδαιότερες σημερινές προκλήσεις, όπως η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, η καταπολέμηση της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής, η προώθηση των βιώσιμων συγκοινωνιών και η υποστήριξη της καινοτομίας των ΜΜΕ. Αποδεικνύουν ότι η περιφερειακή πολιτική της ΕΕ βασίζεται πάνω απ' όλα στην ενέργεια και τη δημιουργικότητα σε τοπικό επίπεδο».

Σχολιάζοντας το νικηφόρο πρόγραμμα από την Κορνουάλη, το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, ο επίτροπος απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και κοινωνικής ένταξης κ. László Andor δήλωσε: «Για να μπορέσει να ευημερήσει, ο τομέας του τουρισμού χρειάζεται ειδικευμένο εργατικό δυναμό, κάτι που αποτελεί ακριβώς και τον στόχο του προγράμματος "Fifteen Cornwal"l. Η δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους αποτελεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό τομέα για τη νέα γενιά επενδύσεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους συμμετέχοντες, τους υποψήφιους και τους νικητές, οι οποίοι κάνουν την περιφερειακή πολιτική της ΕΕ πραγματικότητα».

Ιστορικό

Οι νικητές του 2014:

    Έξυπνη ανάπτυξη - «Τέχνη σε καρέκλες» – Paredes/Βόρεια Πορτογαλία

Ο κλάδος επίπλων αποτελεί μία από τις σημαντικότερες οικονομικές δραστηριότητες στην πόλη Paredes της βόρειας Πορτογαλίας, με την υψηλότερη συγκέντρωση εργοστασίων παραγωγής καρεκλών στην Ευρώπη, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 65 % της εθνικής παραγωγής επίπλων. Παρότι ο κλάδος ήταν κάποτε ιδιαίτερα παραγωγικός, σήμερα θεωρείται ξεπερασμένος και συντηρητικός. Το πρόγραμμα «Τέχνη σε καρέκλες» έδωσε νέα ζωή σε αυτόν τον παραδοσιακό κλάδο, φέρνοντας τον σε επαφή με τον κόσμο του σχεδίου προκειμένου να μετατρέψουν την κατασκευή καρεκλών σε τέχνη. Η συνεργασία αυτή έδωσε ώθηση στη δημιουργικότητα του κλάδου, ενίσχυσε την παραγωγικότητα και οδήγησε σε αύξηση των διεθνών εξαγωγών.

    «Βιώσιμη ανάπτυξη» - BEACON – West Wales and the Valleys (ΗΒ)

Το πρόγραμμα BEACON ασχολείται με μια σημαντική πρόκληση για την Ευρώπη: την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που θα ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση για ενέργεια και πόρους. Το πρόγραμμα εστιάζει στη βιοδιύλιση, μια διαδικασία που χρησιμοποιεί καλλιέργειες μη προοριζόμενες για διατροφή προκειμένου να δημιουργήσει βιομάζα, η οποία χρησιμοποιείται σε διάφορα προϊόντα αντί για αργό πετρέλαιο. Μέσα από την παραγωγή ανανεώσιμων προϊόντων από βιομάζα, το BEACON αντιπροσωπεύει μια οικολογική εναλλακτική επιλογή για τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα, συνεισφέροντας έτσι στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η πρωτοποριακή αυτή πρωτοβουλία προσελκύει επενδύσεις σε μία από τις φτωχότερες περιφέρειες του Ηνωμένου Βασιλείου, δημιουργώντας ζωτικής σημασίας θέσεις απασχόλησης και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη προηγμένης τεχνογνωσίας.

    «Ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς» - «Πρόγραμμα μαθητείας Fifteen Cornwall» – Κορνουάλη

Σε μία από τις φτωχότερες περιοχές της Αγγλίας, το πάθος για τη μαγειρική αλλάζει τις ζωές των νέων. Αντλώντας έμπνευση από τον διάσημο σεφ Jamie Oliver, το εστιατόριο Fifteen Cornwall είναι μέρος μιας κοινωνικής επιχείρησης που αποτελεί σύμπραξη μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η οποία προσφέρει σε άνεργους ηλικίας 16 έως 24 ετών που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση την ευκαιρία να εκπαιδευτούν ως σεφ. Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα έχει εκπαιδεύσει περίπου 130 νέους, πολλοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όπως βεβαρυμένο ποινικό μητρώο, κατάχρηση ουσιών, νοητικές ασθένειες ή αναπηρίες. Κάθε χρόνο, το πρόγραμμα επενδύει περίπου 1,2 εκατ. ευρώ στην τοπική οικονομία, υποστηρίζοντας τους ντόπιους προμηθευτές και την παραγωγή τροφίμων υψηλής ποιότητας.

    «CityStar» - «Οικολογικές συγκοινωνίες» – Γδύνια (Πολωνία)

Χάρη σε ένα νέο, φιλικό προς το περιβάλλον δίκτυο αστικών συγκοινωνιών με καινοτόμα και εύκολα προσβάσιμα ηλεκτρικά τρόλεϊ, η πόλη της Γδύνιας έχει μειωμένη κυκλοφοριακή συμφόρηση, λιγότερα ατυχήματα και χαμηλότερα επίπεδα ρύπανσης. Τα σύγχρονα οχήματα βελτίωσαν την άνεση των επιβατών, μείωσαν τη διάρκεια της διαδρομής και απέφεραν οφέλη για την τοπική οικονομία της περιοχής που περιλαμβάνει τη Γδύνια, το Γκντανσκ και το Σόποτ στη βόρεια Πολωνία.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Βραβεία RegioStars 2014

Βίντεο και παρουσιάσεις από τα βραβευμένα προγράμματα

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-349_el.htm

Σχετικά Αρχεία