Πολιτιστικός πλοηγός της Αθήνας σε συστήματα GPS και κινητά τηλέφωνα

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 06/08/2015
Πολιτιστικός πλοηγός της Αθήνας σε συστήματα GPS και κινητά τηλέφωνα

Η πόλη της Αθήνας έχει μια μακραίωνη ιστορία που αποτυπώνεται και στα κτίρια της. Ο περιπατητής μένει συνήθως έκθαμβος από τον Παρθενώνα ή το Ναό του Ηφαίστου αλλά λίγοι προσέχουν τα κτίρια Art Deco ή γνωρίζουν ότι η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην οδό Πειραιώς σχεδιάστηκε από τον Ziller.

Πόσοι έχουν αντιληφθεί το μικρό εκκλησάκι με τον ιωνικό κίονα μέσα στη μέση, τον Άγιο Ιωάννη της Κολώνας στην οδό Ευριπίδου ή/και γνωρίζουν τις δοξασίες που συνδέονται με το συγκεκριμένο Άγιο;

Ο πολιτιστικός πλοηγός της Αθήνας επιδιώκει αφενός να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία και αφετέρου να κάνει τον πολιτισμό προσιτό και ελκυστικό στο ευρύ κοινό που επισκέπτεται την πόλη.

Οι πολιτιστικές πληροφορίες και αναφορές θα είναι διαθέσιμες εκτός από Ελληνικά και σε άλλες 8 γλώσσες, (όπως Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά, Κινέζικα, Ιαπωνικά και Ρωσικά), με τρόπο φιλικό, στοχευόμενο κατά κύριο λόγο στους νεαρούς χρήστες της τεχνολογίας.

Με αυτόν τον τρόπο, ο πλοηγός στοχεύει να φέρει τον πολιτισμό πιο κοντά στους νέους παρουσιάζοντάς τον και συνδυάζοντάς τον με τον τρόπο που αυτοί έχουν συνηθίσει και προτιμούν να λαμβάνουν τις πληροφορίες, και να επιτύχει μια καλύτερη γνωριμία με την πόλη των Αθηνών προσελκύοντας το ενδιαφέρον ελλήνων και διεθνών επισκεπτών.

Μέσω του πλοηγού ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει πληροφορίες για σημαντικά και ενδιαφέροντα σημεία της πόλης των Αθηνών, σε όποιο σημείο και αν βρίσκεται. Θα έχει τη δυνατότητα να πληροφορείται όχι μόνο για τι ακριβώς ήταν το κτίριο που βλέπει και για την αρχιτεκτονική του ιστορία αλλά και με ποιον άλλο τρόπο αυτό συνδέθηκε με την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης.

Η τελική εφαρμογή θα επιτρέπει στους χρήστες που περιηγούνται στην Αθήνα να λαμβάνουν στη φορητή συσκευή τους (κινητό κλπ) πληροφορίες ιστορικού και πολιτισμικού περιεχομένου για τους χώρους στους οποίους βρίσκονται, καθώς και προτεινόμενες διαδρομές για τη συνέχιση της περιήγησής τους, ανάλογα με τις προτιμήσεις τους και το ιστορικό τους ενδιαφέρον.

Ο πλοηγός θα είναι διαθέσιμος στο κοινό κατά το τέλος Οκτωβρίου.

Το έργο είναι ενταγμένο στο Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" – ΕΣΠΑ 2007-2013, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, και υλοποιείται από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.