Ολόκληρη η ισλανδική λογοτεχνία στο διαδίκτυο;

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 31/01/2011
Ολόκληρη η ισλανδική λογοτεχνία στο διαδίκτυο;

O Þorsteinn Hallgrímsson, πρώην στέλεχος της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ισλανδίας είχε την ιδέα να ψηφιοποιηθεί ολόκληρη η ισλανδική λογοτεχνία και να διατεθεί στο διαδίκτυο.

Το Internet Archive θα βοηθήσει προς αυτό τον στόχο. Ήδη πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Yπουργού Πολιτισμού και της διευθύντριας της εθνικής βιβλιοθήκης για να συζητηθεί το κατά πόσο αυτό το όραμα είναι πραγματοποιήσιμο.

Τα περίπου 50.000 έργα μπορούν να σαρωθούν σε δύο μόλις χρόνια από μόνο 12 άτομα με την τεχνολογία scribe scanners του Internet Archive. Το ειδικό ψηφιακό δανειστικό σύστημα θα επιτρέπει τη δωρεάν πρόσβαση σε ένα άτομο ανά βιβλίο κάθε φορά, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα συμφέροντα συγγραφέων και εκδοτών. Αν τελικά το έργο αυτό ολοκληρωθεί, η μικρή Ισλανδία των 320.000 κατοίκων θα είναι η πρώτη χώρα που θα προσφέρει ολόκληρη τη λογοτεχνία της στον κυβερνοχώρο.

Με άλλα λόγια "η πληροφορία θέλει να είναι ελεύθερη", πόσο πιο πολύ μάλλον, όταν πρόκειται για την πνευματική κληρονομιά ενός ολόκληρου λαού. Μακάρι να λυθούν τα γνωστά προβλήματα των πνευματικών δικαιωμάτων για να αποδειχθεί ότι όπου υπάρχει η πολιτική βούληση, η τεχνολογία σήμερα μπορεί να βοηθήσει στην απόλυτη διάχυση της γνώσης, ξεπερνώντας χωροχρονικούς και κοινωνικούς φραγμούς και προσφέροντας τη γνώση ιδίως σ' αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο: στους οικονομικά αδύνατους.

Λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα: http://blog.archive.org/2011/01/29/all-icelandic-literature-to-go-online/