“ΟΙ ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ON-LINE” – Ημερίδες για την παρουσίαση του "Εθνικού Παρατηρητήριου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων" σε Αθήνα & Θεσ/νίκη

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 13/10/2015
“ΟΙ ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ON-LINE” – Ημερίδες για την παρουσίαση του "Εθνικού Παρατηρητήριου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων" σε Αθήνα & Θεσ/νίκη

Πρόκειται για το νέο Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων (ΕΠΗΠ), η επίσημη λειτουργία του οποίου θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες. Μέσω του συγκεκριμένου παρατηρητηρίου, ο κάθε Έλληνας πολίτης θα έχει την δυνατότητα μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή να γνωρίζει τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής (Η/Μ) ακτινοβολίας σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, αρχής γενομένης από τα αστικά κέντρα. Οι μετρήσεις θα γίνονται από σταθμούς της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) σε πραγματικό χρόνο και θα τροφοδοτούν το πληροφοριακό σύστημα http://paratiritirioemf.eeae.gr. Τα δεδομένα μέσω του Διαδικτύου θα γίνονται διαθέσιμα σε όλους τους Έλληνες πολίτες.

Το Παρατηρητήριο βασίζεται στη λειτουργία ενός δικτύου 500 σταθερών και 13 κινητών σταθμών μέτρησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και διασφαλίζει την άμεση (on-line) πρόσβαση του κοινού στα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Σκοπός του έργου είναι ο διαρκής και αδιαμεσολάβητος έλεγχος της τήρησης των θεσμοθετημένων ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, όπως αυτά καθορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία. Κάθε ένας από τους 13 κινητούς σταθμούς θα αντιστοιχεί σε μία διοικητική περιφέρεια της χώρας. Οι κινητοί σταθμοί θα κινούνται σε καθημερινή βάση έτσι ώστε οποιεσδήποτε υπερβάσεις εκπομπών να εντοπίζονται αμέσως.

Η Ελλάδα έχει υιοθετήσει πολύ πιο αυστηρά επίπεδα εκπομπών Η/Μ ακτινοβολίας από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, που κυμαίνονται σε επίπεδα 20% έως 30% χαμηλότερα απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ενωμένη Ευρώπη.

Με το εργαλείο αυτό αναμένεται να αμβλυνθούν τα οξυμένα προβλήματα ανάπτυξης δικτύων κινητής τηλεφωνίας που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα, ειδικά τώρα που η τεχνολογία εξελίσσεται και προκαλούνται νέες ανάγκες της ευρυζωνικής μετάδοσης, οι οποίες πολλαπλασιάζουν τις πηγές εκπομπής Η/Μ ακτινοβολιών (π.χ. κεραίες GSM, LTE, wi-fi κ.λπ.).

Το έργο αναπτύχθηκε σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" 2007-2013 και υλοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε.

Για την παρουσίαση του έργου "Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων" θα πραγματοποιηθούν δύο ημερίδες :

  • Στην Αθήνα, Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015, ώρες 10.00-14.00, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων. 
  • Στη Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015, ώρες 10.00-14.00, στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα γίνει ενημέρωση του κοινού για τον τρόπο χρήσης του portal. Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη στο κοινό.

Προϋπολογισμός έργου: 4.646.377,89 €

https://paratiritirioemf.eeae.gr/

http://bit.ly/1ZyRhn4

Σχετικά Αρχεία