Ο κόσμος μας, η αξιοπρέπειά μας, το μέλλον μας - Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης 2015

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 30/01/2015
Ο κόσμος μας, η αξιοπρέπειά μας, το μέλλον μας - Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης 2015

Το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης "European Year of Development2015" (EYD2015) – είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για την ανάπτυξη, το πρώτο "Ευρωπαϊκό Έτος" που ασχολείται με την εξωτερική δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον ρόλο της Ευρώπης στην παγκόσμια σκηνή. Είναι ένα έτος αφιερωμένο στην ευαισθητοποίηση, στη συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών στην αναπτυξιακή συνεργασία της ΕΕ και στην έναρξη μιας εποικοδομητικής συζήτησης γύρω από το σύνθημα «Ο κόσμος μας, η αξιοπρέπειά μας, το μέλλον μας» ενώ αποτελεί ευκαιρία προβολής της ισχυρής δέσμευσης της ΕΕ και των κρατών μελών της για την εξάλειψη της φτώχειας σε όλο τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια του έτους 2015, όλες οι ευρωπαϊκές αναπτυξιακές οργανώσεις θα έχουν την ευκαιρία, να δείξουν ότι η Ευρώπη έχει δεσμευτεί για εξάλειψη της φτώχειας στον κόσμο, κινητοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερους Ευρωπαίους πολίτες να δραστηριοποιηθούν για την ανάπτυξη.

Να σημειωθεί ότι, το 2015 αποτελεί τη χρονιά ορόσημο για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας, οι οποίοι είχαν αποφασιστεί το 2000, για τους οποίους η διεθνής κοινότητα θα κληθεί να συμφωνήσει σε ένα μελλοντικό παγκόσμιο πλαίσιο εξάλειψης της φτώχειας και δημιουργίας βιώσιμης ανάπτυξης.

Το EYD2015 πρόκειται να φέρει σε επαφή νέους ανθρώπους, φορείς χάραξης πολιτικής, πολίτες, τον ιδιωτικό τομέα, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και μεμονωμένους ενδιαφερόμενους για την προώθηση κοινών στόχων. Είναι το πρώτο Ευρωπαϊκό Έτος που επικεντρώνεται στις εξωτερικές σχέσεις.

«Ο στόχος του Ευρωπαϊκού Έτους για την Ανάπτυξη είναι η ενημέρωση των πολιτών της ΕΕ σχετικά με την αναπτυξιακή συνεργασία, επισημαίνοντας τα αποτελέσματα που η Ένωση, ενεργώντας από κοινού με τα κράτη μέλη, έχει επιτύχει ως παγκόσμιος παίκτης», δήλωσε ο Neven Mimica, Επίτροπος Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας της ΕΕ. «Πρέπει να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οφέλη της αναπτυξιακής συνεργασίας της ΕΕ και για τις δύο πλευρές: για τους δικαιούχους, αλλά και για τους πολίτες της ΕΕ. Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία να τεθεί η ανάπτυξη στο επίκεντρο της επικαιρότητας και ελπίζω ότι οι άνθρωποι από όλη την ΕΕ θα ενωθούν μαζί μας και θα συμμετάσχουν στο Ευρωπαϊκό Έτος

Το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Έτους 2015 αποτελείται από μια πλειάδα εκδηλώσεων σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο όπου ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει. Η έναρξη του Έτους πραγματοποιήθηκε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, σε μια υψηλού επιπέδου τελετή, στις 9 Ιανουαρίου, στη Ρίγα.

Στη συνέχεια, στις 2 Μαρτίου θα ακολουθήσει διεθνής εκδήλωση για θέματα ισότητας των φύλων, αγώνας δρόμου 20χλμ στις Βρυξέλλες τον Μάιο καθώς επίσης και δημιουργικοί διαγωνισμοί σε ολόκληρη την ΕΕ, π.χ. ο διαγωνισμός βίντεο “Shining Stars of Europe”.

Παράλληλα, όλα τα κράτη μέλη θα φιλοξενήσουν 28 διαλέξεις Kapuscinski για την ανάπτυξη (μία σε κάθε κράτος μέλος), ενώ το EYD2015 θα εκπροσωπηθεί στην EXPO2015 στο Μιλάνο και στην απονομή του βραβείου Lorenzo Natali για δημοσιογράφους.

Το πρόγραμμα του EYD2015 περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δημιουργικών ευκαιριών για συμμετοχή όλων των κρατών μελών, από τέχνη και αναπτυξιακά έργα μέχρι δραστηριότητες με σχολεία και πανεπιστήμια και μεγάλης κλίμακας αθλητικές εκδηλώσεις. Κάθε μήνας του έτους θα είναι αφιερωμένος σε ένα ειδικό θέμα: τον Ιανουάριο η έμφαση αφορά τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο, τον Φεβρουάριο θα είναι στο επίκεντρο η εκπαίδευση, τον Μάρτιο θα καλυφθούν θέματα ισότητας των φύλων ενώ ο Απρίλιος θα είναι ο μήνας της υγείας.

Με μεγάλη ποικιλία εκδηλώσεων που ξεκινούν από απλές δραστηριότητες και καταλήγουν σε συνέδρια υψηλού επιπέδου, το EYD2015 είναι μια πραγματική ευκαιρία για την περαιτέρω συμμετοχή των πολιτών της ΕΕ στον τομέα της αναπτυξιακής βοήθειας και συνεργασίας.

Περισσότερα σχετικά με το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης 2015, στο: https://europa.eu/eyd2015/