΄Ερχονται ηλιόλουστες μέρες για το Cloud Computing;

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 03/03/2011
΄Ερχονται ηλιόλουστες μέρες για το Cloud Computing;

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το 2012, φαίνεται πως όντως έρχονται. Εκτός από την περικοπή κονδυλίων για διάφορα προγράμματα, ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει να διαθέσει το 25% από τον προϋπολογισμό που προορίζεται για Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών - περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο – στο cloud computing. Μάλιστα, η ανακοίνωση του προϋπολογισμού συνέπεσε χρονικά με τη δημοσιοποίηση της στρατηγικής για το cloud computing από τον επικεφαλής Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών της αμερικανικής κυβέρνησης, Vivek Kundra.

Το cloud computing, παρά τις σημαντικές επιτυχίες που ήδη έχει σημειώσει, άργησε να «κερδίσει» την κυβέρνηση. Πολλοί αρμόδιοι φορείς φαίνονταν απρόθυμοι να παραιτηθούν από τον έλεγχο των προμηθευτών υπηρεσιών πληροφορικής και, σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχουν πραγματικά και σημαντικά ζητήματα ασφάλειας που πρέπει να αντιμετωπισθούν.

Αλλά με τη διοίκηση να υποστηρίζει την τεχνολογία και τη διοχέτευση σημαντικών κονδυλίων σε αυτή, αυτή η αντίληψη μπορεί να αλλάξει σύντομα. Το cloud computing αποτελεί πράγματι μια αναμφισβήτητη επιλογή που μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση χρημάτων, αφού εξαλείφει την ανάγκη συντήρησης πολλαπλών κέντρων δεδομένων και αντίστοιχων υποδομών.

Γράφοντας στο CNN.com, ο Kundra αναφέρει χαρακτηριστικά, «Αυτός είναι ο λόγος που έχει υιοθετηθεί μία πολιτική με προτεραιότητα στο cloud, η οποία κατευθύνει κάθε φορέα να μεταφέρει τρεις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (όπως το e-mail) στο cloud εντός των επόμενων 18 μηνών. Βλέπουμε ήδη τα αποτελέσματα. Το Υπουργείο Γεωργίας μεταφέρει 120.000 χρήστες e-mail σε 5.000 τοποθεσίες cloud, εξοικονομώντας 27 εκατομμύρια δολάρια σε διάστημα πέντε ετών. Συνολικά, με βάση τις εκτιμήσεις μας, μέχρι και 20 δισεκατομμύρια δολάρια από τον ετήσιο προϋπολογισμό για ΤΠΕ θα μπορούσε ενδεχομένως να αξιοποιηθεί σε λύσεις cloud computing.»

O JP Morgenthal, γράφοντας στο Sys-Con.com, ανέλυσε τη στρατηγική ως εξής: «Αυτή η στρατηγική επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στο να προσδώσει μεγαλύτερη αξία στα χρήματα που δαπανώνται. Σημασιολογικά, για μένα, αυτό είναι κάτι διαφορετικό από το να προσδώσουμε σε αυτήν τη στρατηγική χαρακτήρα μείωσης δαπανών.»

Ο Morgenthal βρίσκει αυτό το σχεδιασμό αρκετά έξυπνο. «Ανάλογα με το ποιος μιλάει, μπορείτε να ακούσετε μια διαφορετική λίστα από οφέλη που παρέχει το cloud computing», έγραψε. «Σίγουρα αυτά είναι διαφορετικά για το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και, στο πλαίσιο του δημόσιου τομέα, κάθε φορέας έχει δική του αποστολή, η οποία προσθέτει ακόμη μεγαλύτερες διακυμάνσεις στα οφέλη. Ωστόσο, η στρατηγική αυτή ξεπερνά τις διαφορές κατά τρόπο που να επιτρέπει σε όλους τους φορείς να συμμετέχουν, περιορίζοντας παράλληλα τις όποιες αντιρρήσεις. Ως εκ τούτου, αν μη τι άλλο, καταφέρνει ένα μνημειώδες επίτευγμα, καθώς μεταφέρει μια απόλυτα πρακτική οπτική, ενώ περιορίζει τη δυνατότητα για άλλες ιδέες και προσεγγίσεις που εύκολα απορρίπτονται."

Πηγή: http://fcw.com/articles/2011/02/28/buzz-cloud-computing-and-budget.aspx