Επιτάχυνση της Νέας Γενιάς Δικτύων (NGN) παντού: Ένας πυλώνας για την ψηφιακή ανάπτυξη

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 18/02/2014
Επιτάχυνση της Νέας Γενιάς Δικτύων (NGN) παντού: Ένας πυλώνας για την ψηφιακή ανάπτυξη

Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων διοργάνωσε Διεθνές Συνέδριο για τις εξελίξεις στα δίκτυα νέας γενιάς τηλεπικοινωνιών, με τίτλο “Speeding up NGN ubiquity: a pillar for digital growth”, σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το διήμερο συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 13 και 14 Φεβρουαρίου 2014, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Στο Συνέδριο παρευρέθησαν Δημόσιοι Φορείς, Διεθνείς Οργανισμοί και Ιδρύματα, εταιρείες τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) καθώς και πάροχοι τηλεπικοινωνιών, για την παρουσίαση των πλέον πρόσφατων εξελίξεων και προοπτικών για τα Δίκτυα Νέας Γενιάς (NGN) σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Τις προτεραιότητες στον τομέα των Τηλεπικοινωνιών, τις οποίες η Ελλάδα θα προωθήσει προς ψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, παρουσίασε ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Το εθνικό ευρυζωνικό πλάνο, τις δράσεις (νομοθετικές κ.ά.) και τα έργα που ταυτίζονται με την εθνική τεχνολογική σύγκλιση της χώρας παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Μενέλαος Δασκαλάκης.

Το συνέδριο τίμησε με την ενεργό συμμετοχή του, σε μία από τις εναρκτήριες ομιλίες, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (International Telecommunication Union - ITU), κ. Houlin Zhao.

Ανάμεσα στους διεθνείς προσκεκλημένους, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους το Συνέδριο ήταν ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών της Κύπρου, κ. Μιχαηλίδης, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ITU και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG CONNECT), καθώς επίσης, η Πρόεδρος του FTTH Council Europe, κα Karin Ahl, ο κ. Jim Beveridge, Δ/ντής για την Ευρυζωνική πολιτική της Microsoft, o Dr. Bilel Jamoussi, Δ/ντής του Τμήματος Ερευνών της ITU και ο κ. Jaroslaw Ponder, Συντονιστής στην ITU για την Ευρώπη.

Τους 200 συνέδρους απασχόλησαν θέματα όπως, η πορεία υλοποίησης του ψηφιακού θεματολογίου για την Ευρώπη 2020 σε σχέση με τα δίκτυα επόμενης γενιάς (NGN), οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι νέες προοπτικές για τη σταθερή και κινητή ευρυζωνικότητα.

Βασικά θέματα συζήτησης ήταν οι παρεχόμενες, αλλά και οι μελλοντικές ευρυζωνικές υπηρεσίες προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, τα κανονιστικά θέματα σχετικά με την ενιαία ψηφιακή αγορά, καθώς και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν από τους επενδυτές για την ανάπτυξη δικτύων NGΑ.

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε τόσο στη σημασία των επενδύσεων σε δίκτυα και υπηρεσίες νέας γενιάς καθώς και στα ρυθμιστικά θέματα φάσματος.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε το πάνελ συζήτησης για την Ενιαία Αγορά Τηλεπικοινωνιών, στο οποίο συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ, κ. Κωνσταντίνος Λουρόπουλος, ο Πρόεδρος των Ευρωπαίων Ρυθμιστών (BEREC), κ. Goran Marby, o Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παρόχων Δικτύων (ETNO), κ. Luigi Gambardella, η Δ/ντρια της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ανταγωνιστικών Τηλεπικοινωνιών (ECTA), κα. Erzsebet Fitori και οι Δ/ντες Σύμβουλοι ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, Forthnet, κ. Πάνος Παπαδόπουλος, και CYTA, κ. Χρήστος Λιμνατίτης.

 

Στα "σχετικά αρχεία" του παρόντος μπορείτε να βρείτε συνημμένο το πρόγραμμα του διεθνούς συνεδρίου ενώ οι παρουσιάσεις που έλαβαν χώρα είναι διαθέσιμες στο σύνδεσμο εδώ.

Σχετικά Αρχεία