"Επιλέγω, Αλλάζω, Συνδυάζω" - Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2015 (16-22 Σεπτεμβρίου)

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 18/09/2015
"Επιλέγω, Αλλάζω, Συνδυάζω" - Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2015 (16-22 Σεπτεμβρίου)

"Επιλέγω Αλλάζω Συνδυάζω" είναι το φετινό θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας που αφορά στο συνδυασμό των τρόπων μετακίνησης στον αστικό ιστό και στην προτροπή του κοινού σε ένα πιο δραστήριο τρόπο ζωής. Δίνει έμφαση στην αλλαγή των τρόπων συμπεριφοράς μας επιλέγοντας περισσότερο βιώσιμους τρόπους μετακίνησης, όπως το ποδήλατο, το βάδισμα, τα μέσα μεταφοράς καθώς και ο συνδυασμός αυτών σε κάθε διαδρομή. Αυτό θα βοηθήσει τις πόλεις μας να γίνουν περισσότερο καθαρές, ήσυχες, ασφαλέστερες, λιγότερο συνωστισμένες και σίγουρα ένα καλύτερο μέρος για να μένουμε.

Αναφορικά με την αστική κινητικότητα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει δύο φιλόδοξους στόχους. Σταδιακή κατάργηση της χρήσης συμβατικών αυτοκινήτων μέχρι το 2050 και μετάβαση σε δομές μηδενικών εκπομπών στα μεγάλα αστικά κέντρα μέχρι το 2030. Η Ευρωπαία Επίτροπος για τις Μεταφορές, Violeta Bulc, έχει ένα ξεκάθαρο όραμα για τις μεταφορές στην Ευρώπη. Το όραμα εδράζεται σε τέσσερις πυλώνες: άνθρωποι, ανάπτυξη & εργασία, καινοτομία, όπως επίσης και ανταγωνιστικότητα & βιωσιμότητα.

Κατά την κήρυξη της επίσημης έναρξης της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, η Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδια για τις μεταφορές, κα. Violeta Bulc, δήλωσε: «η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας μας υπενθυμίζει ότι καθένας από εμάς μπορεί να κάνει τη διαφορά. Εάν διαλέξουμε να περπατάμε ή να χρησιμοποιούμε το ποδήλατο περισσότερο ή να χρησιμοποιούμε τα συλλογικά ή τα δημόσια μέσα μεταφοράς ή να συνδυάζουμε αυτούς τους βιώσιμους τρόπους μεταφοράς, η Ευρώπη στο σύνολό της μπορεί να αποκομίσει σημαντικά κοινωνικά οφέλη. Εάν ενώσουμε τις ατομικές μας επιλογές μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τη συμφόρηση στις αστικές περιοχές, τον θόρυβο, τα ατυχήματα, τη ρύπανση του αέρα και να βελτιώσουμε την κινητικότητά μας».

Μία από τις κύριες εκδηλώσεις της φετινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας θα είναι η "Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο" η 22η Σεπτεμβρίου, κατά την οποία οι πόλεις απαγορεύουν εν μέρει την κίνηση των μηχανοκίνητων οχημάτων και επιτρέπουν την κυκλοφορία μόνον σε πεζούς, ποδηλάτες, δημόσιες συγκοινωνίες και καθαρά οχήματα (π.χ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα).

Η Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο καθιερώθηκε το 2000, ως πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Χρησίμευσε ως ευκαιρία για να δείξουν οι πόλεις πώς τις αφορούν τα περιβαλλοντικά θέματα. Για μια ημέρα, δηλ. στις 22 Σεπτεμβρίου, οι τοπικές αρχές παρουσίασαν τα αστικά τους κέντρα κάτω από ένα διαφορετικό πρίσμα, περιορίζοντας την κυκλοφορία των μηχανοκίνητων, ενθαρρύνοντας τη χρήση βιώσιμων μέσων μεταφοράς και αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο που έχουν οι επιλογές του τρόπου μετακίνησης των ανθρώπων. Μετά την επιτυχία της "Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο", η "Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας" πραγματοποιείται από τις 16 έως 22 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο, από το 2002.

Περισσότερες από 400 τοπικές αρχές από 23 χώρες έλαβαν μέρος ήδη από την πρώτη χρονιά. Η ευαισθητοποίηση για την πρωτοβουλία αυξάνεται χρόνο με το χρόνο και η κοινή γνώμη είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή, με πάνω από το 80 % των ερωτηθέντων να εκφράζουν την υποστήριξή τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι επίσης, αναγνωρίζουν την αξία της εκστρατείας στην επισήμανση της υπερβολικής χρήσης των αυτοκινήτων στις πόλεις. Η συντριπτική πλειοψηφία θα ήθελε να δει την εκδήλωση να πραγματοποιείται πιο συχνά. Το "DO THE RIGHT MIX" θα καλύψει αυτό το αίτημα με την επέκταση της εκστρατείας σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Στα κράτη μέλη διοργανώνονται δράσεις που θα στοχεύσουν στην επίδειξη ορισμένων εμπνευσμένων και καινοτόμων μέτρων για να ενθαρρυνθεί η πεζοπορία, το ποδήλατο και η χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς.

Μεγάλος αριθμός πόλεων θα κλείσουν τους δρόμους για τα αυτοκίνητα διευκολύνοντας την κυκλοφορία των πεζών και των ποδηλατιστών. Παραδείγματος χάριν, στη Στοκχόλμη θα διακοπεί τελείως η πρόσβαση των αυτοκινήτων με την παλιά πόλη (Gamla Stan) και τους δρόμους που οδηγούν στις πολυσύχναστες περιοχές με τα εμπορικά κέντρα της πόλης. Επίσης, στο Ταλίν τα δημόσια μέσα μεταφοράς θα είναι δωρεάν για τους πολίτες που θα επιδεικνύουν την άδεια οδήγησης, ενώ στην πορτογαλική πόλη του Aveiro, με την πρωτοβουλία των πολιτών Ciclaveiro θα διοργανωθούν διάφορες εκδηλώσεις, όπως μια έκθεση, μια ημερίδα ή μια πώληση μεταχειρισμένων ποδηλάτων για να προωθηθεί η χρήση του ποδηλάτου.

Το 2014 στην "Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας" συμμετείχαν ενεργά περισσότερες από 2.011 πόλεις από 44 χώρες τόσο Ευρωπαϊκές όσο και μη, ενώ κάθε χρόνο βραβεύεται από ειδική ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων η πόλη με τις καλύτερες επιδόσεις στην προώθηση βιώσιμων, εναλλακτικών τρόπων μεταφοράς και στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών.

Για την συμμετοχή στην "Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο" στη Θεσσαλονίκη, τα Τρίκαλα και σε άλλες 25 πόλεις της Ελλάδας οργανώνονται αποκλεισμοί των κεντρικών ζωνών από όλα τα οχήματα.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας χρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση Κινητικότητας και Μεταφορών της Επιτροπής.

Πληροφορίες για τις κατά τόπους εκδηλώσεις μπορείτε να βρείτε εδώ.

Και για την Ελλάδα εδώ.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

http://www.mobilityweek.eu/home/

http://ec.europa.eu/greece/news/2015/20150916_europaiki_evdomada_kinitikotitas_el.htm

http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=879&language=el-GR

 

Σχετικά Αρχεία