Εορτασμός της 10ης επετείου επανένωσης της Ευρώπης

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 02/05/2014
Εορτασμός της 10ης επετείου επανένωσης της Ευρώπης

Ο Μάιος του 2014 σηματοδοτεί την 10η επέτειο της μεγαλύτερης διεύρυνσης στην ιστορία της ΕΕ με την προσθήκη 10 νέων κρατών μελών, ως επί το πλείστον από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.  Με την ευκαιρία αυτής της ιστορικής επετείου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε:

"Την 1η Μαΐου γιορτάζουμε την 10η επέτειο της επανένωσης της Ευρώπης. Είναι μια στιγμή για να θυμηθούμε πόσο σημαντική υπήρξε η ένταξη αυτών των 10 κρατών-μελών, όχι μόνο για τα ίδια τα νέα κράτη αλλά και για εμάς στην Ευρώπη, διότι αποκτήσαμε μεγαλύτερη σταθερότητα και ασφάλεια, πράγμα το οποίο συνέβαλε στην ευημερία της εποχής μας.

Με την εδραίωση της δημοκρατίας, της ελευθερίας και των κανόνων δικαίου σε πολλά εκατομμύρια των ανθρώπων που ζούσαν πριν από πίσω από το «Σιδηρούν Παραπέτασμα» η διεύρυνση του 2004 επανένωσε την Ευρώπη μετά από πολλά χρόνια τεχνητής διαίρεσης. Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ένας τρόπος ένωσης των δημοκρατιών, ένα σύμβολο ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον για εκατομμύρια ανθρώπους. Νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ζήσει μέχρι εκείνη την υπόσχεση .

Η πραγματικότητα είναι ότι δέκα χρόνια μετά, η Ευρώπη είναι ισχυρότερη, πλουσιότερη και ασφαλέστερη - πολιτικά , οικονομικά και πολιτιστικά. Η διεύρυνση κατέστησε την ΕΕ μεγαλύτερη ενιαία αγορά στον κόσμο. Η αύξηση του εμπορίου μεταξύ των κρατών μελών φέρνει νέες θέσεις εργασίας, νέες επενδύσεις, περισσότερη ανάπτυξη. Η διεύρυνση έχει επίσης ενισχύσει τη βαρύτητα της Ευρώπης στον κόσμο. Ως Ένωση με περισσότερα από 500 εκατομμύρια πολίτες κάνουμε σήμερα τη φωνή μας να ακουστεί δυνατά σε όλη την υδρόγειο.

Και τώρα που έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν από την πρόσφατη οικονομική κρίση, είναι επίσης καλό να θυμόμαστε τις επιτυχίες που έφερε η διεύρυνση. Αυτό δείχνει ότι μια πιο ενωμένη και ανοιχτή Ευρώπη είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύσουμε τη θέση μας, για την προάσπιση των κοινών συμφερόντων μας και την προώθηση των κοινών αξιών μας. Ενωμένοι, μετράμε πολύ περισσότερο στον κόσμο, ενωμένοι είμαστε σε καλύτερη θέση, όχι μόνο για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας, αλλά και για να προάγουμε τις αξίες μας".

Ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φίλε δήλωσε: «Η προσχώρηση 10 κρατών μελών την 1η Μαΐου 2004 πρόσφερε σε όλους μας σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία. Ένωσε και πάλι την Ευρώπη μετά από πολλά χρόνια τεχνητής διαίρεσης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου».

http://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-14-142_en.htm

http://ec.europa.eu/news/external_relations/140430_el.htm