"Digital Day": Γιορτάζοντας τις Συνθήκες της Ρώμης, ατενίζοντας το κοινό ψηφιακό μας μέλλον

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 23/03/2017
"Digital Day": Γιορτάζοντας τις Συνθήκες της Ρώμης, ατενίζοντας το κοινό ψηφιακό μας μέλλον

Με βάση την Ευρωπαϊκή Κοινότητα του Άνθρακα και του Χάλυβα, οι Συνθήκες της Ρώμης που υπεγράφησαν πριν από 60 χρόνια φύτεψαν το σπόρο που δημιούργησε την Ευρωπαϊκή Ένωση και έφεραν ειρήνη, οικονομική ευημερία και κοινωνική πρόοδο στην Ευρώπη.

Σήμερα, το ψηφιακό μέλλον είναι εξίσου σημαντικό για την Ευρώπη όσο ο άνθρακας και ο χάλυβας πριν από 6 δεκαετίες. Έχει την ίδια δυναμική για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων, συμβάλλοντας στην ανακάλυψη ενός νέου τρόπου εργασίας, αυξάνοντας τις μελλοντικές επενδύσεις, δημιουργώντας τεράστιο οικονομικό δυναμικό για την ευρωπαϊκή καινοτομία.

Ο Ψηφιακός μετασχηματισμός της Ευρώπης θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή οικονομία και κοινωνία, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις μπορούν να ευδοκιμήσουν στο παγκόσμιο ψηφιακό περιβάλλον.

Ενώ ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων βαίνει αυξανόμενος και επιταχυνόμενος, με την παράλληλη έλευση του Διαδικτύου των πραγμάτων και την προηγμένη ρομποτική η ψηφιοποίηση κινείται πέρα από τις οθόνες των υπολογιστών των γραφείων και κατοικιών. Έχουμε ήδη συνηθίσει να βλέπουμε ρομπότ συναρμολογεί αυτοκίνητα σε ένα εργοστάσιο, αλλά δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε ρομπότ επισκευής αυτοκινήτων στη γωνία του δρόμου.

Αυτή η εξέλιξη στο σύνολο της βελτιώνει το βιοτικό μας επίπεδο, αυξάνει το προσδόκιμο και την ποιότητα της ζωής μας. Ωστόσο, εμπεριέχει και στρεβλωτικές επιπτώσεις, ιδίως στην αγορά εργασίας. Η αυτοματοποίηση σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, θα κάνει ορισμένες από τις σημερινές θέσεις εργασίας μη απαραίτητες. Από την άλλη πλευρά, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας με ζήτηση σε δεξιότητες τις οποίες προς το παρόν δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε.

Για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, τη βιωσιμότητα των κοινωνικών μας μοντέλων και ισχυρών δημοκρατικών θεσμών είναι κρίσιμη η αποτελεσματική συμβολή των ραγδαίων τεχνολογικών αλλαγών στη μεγιστοποίηση του οφέλους και την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων. Πρέπει να δώσουμε στους Ευρωπαίους πολίτες όλων των ηλικιών την ευκαιρία για δια βίου μάθηση και για την επικαιροποίηση των δεξιοτήτων τους, ώστε να είναι σε θέση να διαχειριστούν με επιτυχία τις ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται στην οικονομία και την κοινωνία.

Η εκδήλωση για την "Digital Day" που θα πραγματοποιηθεί αύριο -στις 23 Μαρτίου 2017 -στη Ρώμη, θα θέσει στο προσκήνιο τις ψηφιακές προκλήσεις για το μέλλον της Ευρώπης, με την διερεύνηση του αυξανόμενου ρόλου των ψηφιακών διαδικασιών στην καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων πολιτών, την οικονομία και την κοινωνία τους.

Η δυνατότητα αξιοποίησης των διαδικτυακών υπηρεσιών μέσα από την προοπτική της απασχόλησης, με ένα κλικ του ποντικιού, σε τομείς όπως υγειονομική περίθαλψη, γεωργία, εκπαίδευση, λογιστική, μηχανική, λιανικό εμπόριο, ψηφιακή τραπεζική, θα αποτελέσει ένα από τα θέματα στην ημερήσια διάταξη της "Ψηφιακής Ημέρας" στη Ρώμη, όπου ένα εργαστήριο υψηλού επιπέδου θα επικεντρωθεί στην ένταξη, την απασχόληση και τις δεξιότητες.

Η αυριανή συνάντηση θα συγκεντρώσει υπουργούς, εκπροσώπους από τη βιομηχανία και τα συνδικάτα, εκπροσώπους νεοφυούς επιχειρηματικότητας (start-ups) και ακαδημαϊκούς, με απώτερο στόχο την δημιουργία συστάσεων πολιτικής.

Επίσης, θα αποτελέσει μοναδική ευκαιρία συζήτησης των εκτεταμένων επιπτώσεων της ψηφιοποίησης στη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις εν γένει καθώς και για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που συνδέονται με αυτές.

Περισσότερα:

https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/digital-day

https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/blog/making-most-digital-transformation

https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/supercomputers-mobility-industry-skills-roberto-violas-joint-blog-posts-about-improving-digital

Webstreaming: https://www.youtube.com/playlist?list=PLyMUk47rPuqozitX6N52khWAgEFqkgZ8n

https://twitter.com/search?f=tweets&q=%23DigitalDay17&src=typd

https://www.facebook.com/DigitalSingleMarket/