"Δεδομένα και Kοινωνία" - Κύκλος Ομιλιών από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 14/04/2015
"Δεδομένα και Kοινωνία" - Κύκλος Ομιλιών από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης

"Δεδομένα και Κοινωνία" είναι ο τίτλος του Ε' Κύκλου Ομιλιών που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του προγράμματος Μορφωτικών Εκδηλώσεων "Επιστήμης Κοινωνία" του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ). Ο κύκλος περιλαμβάνει τρεις εκδηλώσεις, οι οποίες θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη από τις 21 Απριλίου μέχρι και τις 5 Μαΐου 2015, στις 19:00, στο αμφιθέατρο του ΕΙΕ (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα). Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν ομιλίες για τον ρόλο των Δεδομένων στην Επιστήμη, την Επιχειρηματικότητα και τη Δημιουργικότητα.

Ομιλητές από διαφορετικούς κλάδους και με διαφορετικό προσανατολισμό έρχονται να ξεκινήσουν έναν δημόσιο διάλογο για τον τρόπο με τον οποίο η χρήση των δεδομένων αλλάζει την καθημερινότητα και την κοινωνία μας.

 • Γιατί η εισαγωγή των μεγάλων δεδομένων στην ερευνητική διαδικασία ανοίγει το δρόμο για μία διαφορετικού τύπου επιστήμη;
 • Ποιος ο ρόλος των δεδομένων στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων;
 • Πώς τα δεδομένα συνδέονται με την έξυπνη εξειδίκευση και την περιφερειακή ανάπτυξη;
 • Τι σημαίνει για μια νεοφυή επιχείρηση να κάνει χρήση των ανοικτών δεδομένων;
 • Πως εξελίσσεται η τέχνη σε μια κοινωνία που ολοένα και περισσότερο εξαρτά την ύπαρξή της από τα ψηφιακά δεδομένα και τα υπολογιστικά δίκτυα;

Τα ζητήματα που θέτουν τα ψηφιακά δεδομένα στην επιστήμη, την επιχειρηματικότητα και την δημιουργικότητα προσεγγίζονται με τρεις ενότητες ομιλιών και αναζητείται το στίγμα τους στην Κοινωνία της Γνώσης.

Η πρώτη εκδήλωση, με θέμα "Δεδομένα και Επιστήμη", θα πραγματοποιηθεί στις 21 Απριλίου, με την ανάπτυξη ζητημάτων που αφορούν:

 • στη σημασία της Ανοικτής Επιστήμης και το ρόλο του ΕΚΤ στη διάχυση και προβολή της ελληνικής επιστημονικής παραγωγής,
 • στα ανοικτά ερευνητικά δεδομένα στις κοινωνικές επιστήμες, τις δράσεις και τον ρόλο του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ),
 • στα ερευνητικά δεδομένα στις θαλάσσιες επιστήμες και τη συμβολή των πολιτών στην έρευνα.

Η δεύτερη εκδήλωση, με θέμα "Δεδομένα και Επιχειρηματικότητα", θα πραγματοποιηθεί στις 28 Απριλίου παρουσιάζοντας την εξής θεματολογία:

 • "Ερευνητικά Δεδομένα για καινοτόμες start ups - Οι υπηρεσίες του ΕΚΤ"
 • "Καινοτομία - Περιφερειακή Ανάπτυξη και Δεδομένα"
 • "Ανοικτά δεδομένα για την ανάπτυξη της Ψηφιακής Οικονομίας - Η σημασία της αξιοποίησης του πληροφοριακού πλούτου των οργανισμών με μεθοδολογίες crowdsourcing".

Ο Ε΄κύκλος ολοκληρώνεται στις 5 Μαΐου, με την τρίτη εκδήλωση "Δεδομένα και Δημιουργικότητα" αναφορικά με τα εξής:

 • "Η τέχνη των δεδομένων και τα δεδομένα για την τέχνη: που βρισκόμαστε σήμερα;"
 • "Σύγχρονη Τέχνη και Δεδομένα: Η εμπειρία της Transmediale",
 • "Mπορεί μία καλλιτεχνική ομάδα να είναι βιώσιμη; Το πείραμα της Frown Τails".

Στο πλαίσιο του Ε' Κύκλου Ομιλιών των Μορφωτικών Εκδηλώσεων ΕΙΕ 2015 αναδεικνύονται, μεταξύ άλλων, και οι Υπηρεσίες SaaS (http://saas.ekt.gr) που αναπτύσσει το ΕΚΤ και αφορούν την οργάνωση, τεκμηριωμένη απόθεση, ασφαλή διαφύλαξη και ανοικτή διάθεση ψηφιακού επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου και βασίζονται σε τεχνολογίες αιχμής, όπως το μοντέλο SaaS (Software as a Service: Λογισμικό ως Υπηρεσία) και το Cloud Computing (Υπολογιστικό Νέφος).

Οι Υπηρεσίες SaaS, οι οποίες απευθύνονται σε φορείς που παράγουν ή διαθέτουν έγκριτο περιεχόμενο επιστήμης και πολιτισμού, αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Πράξης "Πλατφόρμα Παροχής Υπηρεσιών Κατάθεσης, Διαχείρισης και Διάθεσης Ανοικτών Δεδομένων και Ψηφιακού Περιεχομένου", που υλοποιείται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ψηφιακή Σύγκλιση" (ΕΣΠΑ), με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

 

Το πρόγραμμα βρίσκεται στα συνημμένα αρχεία

Oι ομιλίες θα μεταδίδονται απευθείας σε live streaming στη διεύθυνση http://media.ekt.gr/live.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι διαθέσιμο στους δικτυακούς τόπους www.ekt.gr και www.eie.gr.

 

Διευθύνσεις στο Διαδίκτυο

http://www.ekt.gr/news/events/ekt

http://www.eie.gr/epistimiskoinonia/openscience-gr.html

Σχετικά Αρχεία