9η Μαΐου "Ημέρα της Ευρώπης" επέτειος για την ειρήνη, την ενότητα και τη συνεργασία στην Ευρώπη

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 06/05/2015
9η Μαΐου "Ημέρα της Ευρώπης" επέτειος για την ειρήνη, την ενότητα και τη συνεργασία στην Ευρώπη

Η 9η Μαΐου "Ημέρα της Ευρώπης" αποτελεί την επέτειο για την ειρήνη και την ενότητα και τη συνεργασία στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.

Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής 'Διακήρυξης Schuman' που έλαβε χώρα τον Μάιο του 1950 στο Παρίσι, όταν ο Robert Schuman, ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών παρουσίασε το όραμά του για μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέκλειε κάθε ενδεχόμενο νέου πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών.

Όραμά του ήταν η δημιουργία ενός υπερεθνικού ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου που θα διαχειριζόταν κεντρικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα. Η Συνθήκη για την ίδρυση της ΕΚΑΧ υπεγράφη ακριβώς ένα χρόνο αργότερα. Η διακήρυξη του Robert Schuman θεωρείται η απαρχή της οντότητας που σήμερα ονομάζεται Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το εικαστικό της φετινής επετείου αποτελείται από στοιχεία που περιέχονται στις 28 σημαίες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι σημαίες διαχωρίστηκαν σε τεμάχια και ανασυντέθηκαν σε φιγούρες με τη βοήθεια μαθητών ηλικίας 6-8 ετών από σχολεία των Βρυξελλών και του Παρισιού.

Το αποτέλεσμα της δημιουργικότητάς τους αποδεικνύεται από τη χρήση ποικιλίας σχημάτων, χρωμάτων και μεγεθών που αντιπροσωπεύουν την ποικιλομορφία της ΕΕ, όχι μόνο εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και πέρα από αυτά, ως πολιτών του κόσμου.

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους για την Ανάπτυξη, το φετινό εικαστικό για την Ημέρα της Ευρώπης συμβολίζει  πόσο ενωμένοι μπορούμε να είμαστε μέσα στην πολυμορφία μας, υπογραμμίζοντας παράλληλα το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση με την υποστήριξη και χρηματοδότηση έργων ανάπτυξης στις φτωχότερες περιοχές του κόσμου.

http://europa.eu/about-eu/basic-information/symbols/europe-day/schuman-declaration/index_el.htm

Με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης στις 9 Μαΐου διοργανώνονται εκδηλώσεις προβολής των έργων και των επιτευγμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα κράτη μέλη στις περιφέρειες. Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διοργανώνει εορταστικές εκδηλώσεις τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στα 28 κράτη μέλη.

Στην χώρα μας, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα  διοργανώνουν Διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα στην Πάτρα και στο Μεσολόγγι στις 8 και 9 Μαΐου 2015.

Το διήμερο εκδηλώσεων 08 και 09 Μαΐου στην Πάτρα περιλαμβάνει ένα συνέδριο, την Παρασκευή 8 Μαΐου, με θέμα "Νομοθεσία και πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιφερειακή  ανάπτυξη: νέα Πολιτική Συνοχής και περιφερειακή εξειδίκευση" καθώς και ενημερωτικό σεμινάριο απευθυνόμενο στους δημοσιογράφους του περιφερειακού και τοπικού Τύπου και των ΜΜΕ, με θέμα "Γράφοντας για την Ευρώπη: Θέματα και Εργαλεία", το οποίο θα λάβει χώρα το Σάββατο, 9 Μαΐου.


Στο Μεσολόγγι, το Σάββατο 9 Μαΐου και ώρα 10:00, με την ευκαιρία της επετείου για την "Ημέρας της Ευρώπης", θα λάβουν χώρα στο διαδραστικές, ενημερωτικές εκδηλώσεις που απευθύνονται κυρίως στους νέους, οι οποίες θα είναι ανοιχτές στο κοινό.

Συγκεκριμένα η εκδήλωση "Ευρωπαϊκά σφηνάκια γνώσης" (knowledge shots) θα προσφέρει μια μοναδική μαθησιακή εμπειρία μέσω ενός "ράλι συμπυκνωμένης γνώσης" και πρακτικών συμβουλών με τη συνδρομή επιλεγμένων έμπειρων ομιλητών.

Στόχος των ομιλητών είναι να εμπνεύσουν, να "αιφνιδιάσουν" και κυρίως να μοιραστούν πρακτικές και ουσιαστικές γνώσεις με τους συμμετέχοντες αναφορικά με τη νομοθεσία και πρωτοβουλίες της ΕΕ που μας αφορούν όλους ως πολίτες στην καθημερινή μας ζωή.

Στα "σφηνάκια γνώσης" την 9η Μαΐου, στο Μεσολόγγι, εννέα ομιλητές και ομιλήτριες, θα παρουσιάσουν τρέχουσες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και δίκτυα υποστήριξης για νέους, γυναίκες, επιχειρηματίες, ερευνητές και πολίτες και θα ενημερώσουν για σημαντικές ευρωπαϊκές πολιτικές σχετικά με την απασχόληση, την εκπαίδευση, την ευρωπαϊκή πληροφόρηση, την έρευνα και την επιχειρηματικότητα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Μεσολογγίου που προσελκύει νέους σε ποικίλες εκδηλώσεις.
Παράλληλα, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα θα υποστηρίξει πλήθος άλλων εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα με πρωτοβουλία των Κέντρων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης.

 

Περισσότερες πληροφορίες

Οπτικοακουστικό υλικό για τον Ρομπερ Σουμάν: http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?sitelang=en&ref=I072669

Μέρα της Ευρώπης – EU Open Doors:

http://europa.eu/about-eu/basic-information/symbols/europe-day/index_en.htm

http://www.europarl.gr/view/el/news-events/events/events2015/event2015april/event2015april_1.html