9η Μαΐου 2016, η «Ημέρα της Ευρώπης» - Εκδηλώσεις στην Ελλάδα

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 09/05/2016

Η 9η Μαΐου -"Ημέρα της Ευρώπης" δίνει την ευκαιρία να γιορτάσουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής "Διακήρυξης Σουμάν".  Σε ομιλία του στο Παρίσι το 1950, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών. Όραμά του ήταν η δημιουργία ενός υπερεθνικού ευρωπαϊκού οργάνου που θα διαχειριζόταν κεντρικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα. Η Συνθήκη για την ίδρυση του οργάνου αυτού υπεγράφη έναν μόλις χρόνο μετά. Η πρόταση του Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

http://europa.eu/about-eu/basic-information/symbols/europe-day/index_el.htm

Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού για την Ημέρα της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε εκστρατεία με τίτλο "Europe in My Region" με σκοπό να ενθαρρύνει τους πολίτες να ανακαλύψουν και να μάθουν περισσότερα για έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, σε ολόκληρη την Ευρώπη.

http://ec.europa.eu/regional_policy/el/newsroom/news/2016/04/29-04-2016-getting-citizens-closer-to-the-eu-commission-launches-first-europe-in-my-region-campaign

Η εκστρατεία "Europe in My Region" διοργανώνεται από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της Επιτροπής και πραγματοποιείται σε 23 χώρες της ΕΕ και στην Ελλάδα. Ξεκίνησε στις 29 Απριλίου και θα διαρκέσει έως τις 11 Ιουνίου και περιλαμβάνει περισσότερες από 1200 εκδηλώσεις, στις οποίες αναμένεται να παραβρεθούν χιλιάδες πολίτες. Περιλαμβάνει τέσσερις διαφορετικές πρωτοβουλίες επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών:

  1. "Ημέρες γνωριμίας με τα έργα" κατά τη διάρκεια της πρωτοβουλίας της ΕΕ οι δικαιούχοι κονδυλίων της ΕΕ θα παρουσιάζουν τα έργα τους σε πολίτες, ενώ ένας ηλεκτρονικός χάρτης θα βοηθήσει στον γεωγραφικό εντοπισμό των έργων που συμμετέχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία. Τα έργα που συγχρηματοδοτήθηκαν στην Ελλάδα καθώς και οι εκδηλώσεις γνωριμίας με αυτά βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ 2014-2020,

       https://www.espa.gr/el/Pages/europeinmyregion.aspx#ekdiloseis

  1. "Κυνήγι Θησαυρού" στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας οι πολίτες καλούνται να συμμετάσχουν σε κυνήγι θησαυρού που φιλοξενείται σε 18 χώρες και σε συνολικά 45 περιφέρειες: οι κυνηγοί του θησαυρού θα πρέπει να βρουν κρυμμένα ενδεικτικά στοιχεία σε κάποια συγχρηματοδοτούμενα έργα και να απαντήσουν σε ένα ηλεκτρονικό κουίζ.
  2. "Διαγωνισμός φωτογραφίας 2016" Η 5η έκδοση του διαγωνισμού φωτογραφίας στο Facebook (2 Μαΐου - 28 Αυγούστου) επιδιώκει να αναδείξει έργα που επιτελούν σημαντικό έργο για τις τοπικές κοινωνίες:

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι η φωτογράφηση έργων που συγχρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τα αποτελέσματά τους. Στη φωτογράφηση πρέπει να συμπεριλαμβάνεται η ένδειξη της συγχρηματοδότησης από την Ε.Ε. όπως π.χ. με την αναμνηστική πλάκα που συνδέεται κάθε συγχρηματοδοτούμενο έργο.
Ο νικητής θα έχει την ευκαιρία να κερδίσει μαθήματα φωτογραφίας από επαγγελματία φωτογράφο και ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες.

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί από 2 Μαΐου έως 28 Αυγούστου και γίνεται μέσα από τη σελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Facebook, όπου βρίσκονται όλες οι λεπτομέρειες συμμετοχής στο διαγωνισμό.
https://www.facebook.com/EuropeanCommission/app/386310531430573/?app_data=%7B%22p%22%3A%22like%22+%7D

  1. "Εκστρατεία μέσω ιστολογίου", -καμπάνια blogging- για άτομα που δραστηριοποιούνται ως bloggers με προσωπικό ιστολόγιο στο διαδίκτυο. Μπορείτε να γράψετε ένα άρθρο στο blogg σας για κάποιο από τα συγχρηματοδοτούμενα έργα της περιφέρειας σας, να το δημοσιεύσετε στο προσωπικό σας blog και στη γλώσσα σας και στη συνέχεια να το στείλετε στην Ε.Ε. για συμμετοχή σε ειδικό διαγωνισμό. Οι 3 bloggers που θα επιλεγούν από κριτική επιτροπή θα προσκληθούν στις Βρυξέλλες στην "Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων" (10-13 Οκτωβρίου 2016) για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα οπτικοακουστικών μέσων μαζί με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους της συγκεκριμένης εκδήλωσης.

http://ec.europa.eu/regional_policy/en/policy/communication/inform-network/bloggers/

Περισσότερες πληροφορίες:

http://ec.europa.eu/regional_policy/el/newsroom/news/2016/04/29-04-2016-getting-citizens-closer-to-the-eu-commission-launches-first-europe-in-my-region-campaign

http://ec.europa.eu/regional_policy/el/policy/communication/inform-network/map/

Εκδηλώσεις στην Ελλάδα για τον εορτασμό της "Ημέρας της Ευρώπης"

Με αφορμή τον εορτασμό της «Ημέρας της Ευρώπης», στη χώρα μας διοργανώ-νεται πληθώρα εκδηλώσεων, με την κεντρική εκδήλωση της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα να λαμβάνει χώρα στα Χανιά, σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Χανίων.

Επίσης, με αφορμή τον εορτασμό για την "Ημέρα της Ευρώπης", τα Κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe DIRECT διοργανώνουν ενημερωτικές δράσεις σε όλη την Ελλάδα, στην Κομοτηνή, την Ξάνθη, την Μυτιλήνη, την Καλαμάτα, τη Ρόδο, την Φλώρινα, το Ηράκλειο, την Πάτρα.

Περισσότερες πληροφορίες: http://ec.europa.eu/greece/news/2016/20160509_9mai_ekdiloseis_el.htm